Categorii
100 Proiecte Verzi

#100deProiecteVerzi Cartă verde pentru parcurile din Cluj-Napoca

Vizionare plăcută!

100 Proiecte Verzi

Cartă verde pentru parcurile din Cluj-Napoca, parte din planul „100 Proiecte Verzi”

Fiţiu Avram, unul dintre candidaţii PMP la Primăria Cluj-Napoca şi expert în ecologie, vine în faţa noastră cu o propunere de proiect tocmai de pe domeniul său de expertiză, şi ne atrage atenţia asupra stării actuale a parcurilor locale. Acesta afirmă că îşi îşi doreşte pentru Cluj- Napoca parcuri aspectuoase şi curate, în care să nu fie permis uzul de substanţe chimice precum pesticidele, insecticidele sau alte produse similare. Carta verde pe care îşi doreşte candidatul s-o aplice cu privire la spaţiile parcurilor din oraş, alături de normele şi de principiile aferente acesteia, îşi setează ca obiectiv ecologizarea parcurilor clujene. Eliminarea deşeurilor din parcuri, dar şi a uzului de insecticide şi pesticide, le-ar transforma în parcuri cu adevărat verzi, aşa cum ar trebui să fie aceste spaţii menite să ne ofere o bucăţică de natură în mediul urban.
Candidatul PMP, Fiţiu Avram, este conferenţiar la USAMV şi pune accentul, din poziţia de expert în ecologie, pe importanţa de a avea parcuri curate şi lipsite de substanţe chimice toxice. Acesta îşi propune transformarea municipiului Cluj-Napoca într-un oraş verde, sperând
să-l apropie, până în 2024, de standardele europene care ar putea să-l propună ca şi viitoarea capitală europeană verde”. Unul dintre indicii urmăriţi în acest scop se referă tocmai la existenţa acestor parcuri ecologice care să îndeplinească normele stabilite la nivel european.
Cât de periculoase sunt aceste substanţe chimice utilizate pentru întreţinerea parcurilor, cum ar fi insecticidele, fungicidele şi pesticidele, pentru sănătatea noastră şi a copiilor noştri?
Este într-adevăr o problemă pentru care ar trebui luate măsuri, sau care ar fi mai exact beneficiile pe care ni le-ar putea aduce aceste parcuri ecologice pe care le doreşte candidatul PMP? Şi ne întrebăm inclusiv cât ar fi de confortabil pentru clujeni să-şi petreacă timpul în spaţii în care nu
s-au folosit insecticide pentru a înlătura insectele din parcul respectiv?