Categorii
100 Proiecte Verzi

#100deProiecteVerzi Școli autonome în legume

Vizionare plăcută!

Unul dintre candidații pentru postul de primar al municipiului Cluj-Napoca, Fițiu Avram, propus de PMP, dorește să introducă educația alimentară în școlile clujene, punând accent pe dimensiunea practică. Acesta a declarat că are în plan să finanțeze introducerea unor stelaje de
legume etajate, susținând școlile să-și producă propriile legume. Acest lucru ar însemna nu numai mâncare mai sănătoasă și sigură în școli pentru elevi și pentru profesori, dar și implicarea copiilor în tot ce înseamnă procesul de producție a legumelor. Elevii vor fi expuși la acest tip de ativități, și vor vedea care sunt stadiile necesare pentru ca mâncarea pe care o consumă să ajungă pe masa lor. În ceea ce privește latura practică a educației alimentare, aceștia vor învăța să planteze, să îngrijească și să culeagă legumele pe care le consumă. Această educație alimentară activă este, consideră candidatul PMP, ceea ce lipsește din școli și ceea ce ar aduce un plus în pregătirea elevilor pentru viață.
Acest proiect face parte din programul politic al prof. conf. Fițiu Avram, pentru un oraș mai verde. Cum o sa primească părinții și profesorii această propunere? Dar elevii? Este educația alimentară suficient de relevantă încât să se realizeze ivestiții în direcția aceasta? Deși, dacă un astfel de proiect s-ar pune în practică, elevii ar dobândi deprinderi care le-
ar putea fi utile și vor învăța lucruri despre cum se realizează producția de legume, s-ar putea ca mulți dintre ei să nu fie încântați de astfel de ore de educație practică. În condițiile în care, astăzi, programa e si așa destul de încărcată, și mulți elevi rămân inclusiv la program prelungit până dupa-masa, adăugarea unor astfel de ore ar putea să-i obosească mai mult decât să-i ajute.
Implementarea acestei idei ar putea, însă, asigura elevilor și profesorilor sau învățătorilor acces la legăme sănătoase, produse chiar în școala unde învață sau lucrează.