Categorii
100 Proiecte Verzi

#100deProiecteVerzi Monedă complementară Clujeană

Vizionare placută!

100 Proiecte Verzi

Monedă Complentară Clujeană, parte din planul „100 Proiecte Verzi”

Una dintre propunerile candidatului PMP la Primăria Cluj-Napoca, Fiţiu Avram, este aceea de a introduce în circulaţia locală o nouă monedă, emblematică pentru oraşul nostru, cu scopul de a conduce economia actuală spre una circulară. Această monedă complementară clujeană este de dorit să susţină producţia la nivel local, prcum şi activităţile de vânzare/cumpărare pe teritoriul autohton. Introducerea ei, susţine
candidatul propus de PMP, ar putea avea un impact semnificativ asupra econimiei locale.
Aceasta idee, aparent ieşită din comun, se pare că a mai fost aplicată până acum, şi există mii de regiuni din afara României, care au adoptat o monedă complementară specifică locului pentru a susţine conomia locală.
Prof. conf. Fiţiu Avram propune introducerea acestei monede sub numele unei specii de floare autohtonă, “Floarea Raiului” sau “Floarea Vinului”, însă cel mai probabil va fi organizat un concurs de idei, astfel încât acest lucru să fie decis împreună cu clujenii.
Întreprinderile vor fi susţinute de Primăria Cluj-Napoca printr-o politică publică, pentru a adopta în număr cât mai mare, această nouă monedă. Candidatul propus de PMP se aşteaptă ca această idee de introducere a unei monede complementare clujene să fie primită cu încântare de comunitate, deoarece o astfel de măsură poate aduce multe beneficii oraşului. Printre acestea s-ar număra creşterea vitezei de rotaţie a banilor la nivel local, care ar conduce la ridicarea nivelulul de bunăstare a oraşului.Dar oare ar merita Clujul o monedă proprie?
Produsele clujene se bucură deja de o oarecare popularitate, însă ar mai putea fi loc de susţinere pe partea aceasta. Însă o astfel de măsură ar putea încuraja semnificativ producţia autohtonă şi schimburile pe raza teritoriului pe care îl ocupăm?

Candidatul PMP este de părere că introducerea acestei monede complementare, resprezentativă pentru regiunea noastră, este mai degrabă o necesitate, dacă ne dorim un sistem de economie circulară.