Categorii
100 Proiecte Verzi

#100deProiecteVerzi Grădini ornamentale pe blocuri

Vizionare placută!

100 Proiecte Verzi

Grădini ornamentale pe blocuri, parte din planul „100 Proiecte Verzi”

Migrarea tot mai intensă în ultimii ani din mediul rural înspre mediul urban a constituit pentru mulți un cufăr cu oportunități de dezvoltare, însă, în același timp, i-a privat de anumite beneficii, precum traiul la casă cu curte și grădină sau livadă în vecinătate. Aceasta este nu doar dezamăgirea persoanelor care au renunțat la viața de la țară pentru cea de la oraș, ci și a orășenilor care nu au avut până acum ocazia de a avea acces la un asemenea spațiu verde în vecinătatea locuinței, sau posibilitatea de a-și produce singuri legumele. Acest asptect, alături de dorința de ecologizare a orașului și de instaurarea unui stil de viață mai aproape de natură, le-a avut în vedere și candidatul la Primăria Cluj-Napoca, dr. Conf. Fițiu Avram, atunci când a propus unul dintre proiectele din portofoliul său, care vizează amenajarea unei grădini de legume pe acoperișul blocului.

Deși această idee futuristă poate stârni curiozitatea și interesul multora, în ce fel va fi primită de către comunitate? Dar oare clujenii își doresc materializarea unui astfel de proiect? Candidatul PMP menționează impactul pe care îl are un aer mai respirabil în miezul orașului, la care aceste grădini ar contribui, dar și utilitatea pe care o pot avea acestea pentru locuitori. Aceste zone verzi vor fi sigure atât pentru bătrâni, cât și pentru copii, în care aceștia se pot destinde într-un mediu ecologic și benefic sănătății, dar și dezvoltării, în cazul copiilor, bucurându-se în același timp de un aer mai revigorant, datorită atât contextului natural, cât și înălțimii la care se localizează, dar și de o priveliște incomparabilă. Și totuși, dacă o astfel de inovație aduce atâtea câștiguri, de ce nu a luat-o nimeni în considerare?

Însă ne punem întrebarea: în ce fel îi influențează pe cei care locuiesc la ultimul etaj existența acestei ferme urbană de legume, amenajată în mod suprinzător tocmai pe bloc? Prof. Conf. Fițiu Avram creionează faptul că tocmai acești locuitori nu numai că nu vor fi păgubiți în vreun fel, dar vor beneficia chiar mai mult de pe urma existenței grădinii, datorită modului în care prezența ei se reflectă pozitiv asupra poluării fonice, izolând-o, și acționând în același timp ca un izolant termic.