Categorii
100 Proiecte Verzi

#100deProiecteVerzi Ecogrădină

Vizionare plăcută!

100 Proiecte Verzi

Ecogrădină, parte din planul „100 Proiecte Verzi”

“Oraş ecogrădină” este unul dintre conceptele pe care candidatul propus de PMP la Primăria Cluj-Napoca, prof. conf. Fiţiu Avram, doreşte să îl încadreze în oraşul nostru. Acest proiect din mandatul său vizează stoparea folosirii de pesticide şi de substanţe chimice pentru plante sau pomi, şi înverzirea oraşului, astfel încât pe fiecare stradă se se regăsească minim 100 de plante, spre exemplu. Iniţiativa de înverzire a Clujului se va concentra atât asupra străzilor, a cartierelor şi a spaţiilor publice din interiorul oraşului, cât şi asupra pădurilor din exteriorul localităţii, şi asupra spaţiilor private precum grădinile personale sau balcoanele blocurilor.
Această mişcare se doreşte a fi realizată sub formă de politică publică şi, prin urmare, va fi finanţată de către Primăria Cluj-Napoca.
O astfel de iniţiativă, afirmă candidatul PMP, va impacta nu doar condiţiile de locuit ale clujenilor, dar şi turismul, atrăgând tot mai mulţi străini dornici să viziteze un „oraş ecogrădină” care deja are multe de oferit.
Obţinerea unui astfel de titlu cu ecou european are o greutate a cărei beneficii se vor face resimţite în mod semnificativ, conform candidatului PMP. Cel mai probabil, un proiect de acest tip va schimba modul în care se prezintă Cluj-Napoca, dar cât de realist este? De asemenea, o investiţie majoră în înverzirea oraşului poate fi privită de mulţi ca fiind o risipă de fonduri. Prof. Conf. Fiţiu Avram insistă asupra importanţei dimensiunii ecologice, acesta fiind tocmai domeniul său de pregătire, şi susţine că poate să aducă oraşului schimbări semnificative, iar rezultatele vor merita investiţia financiară. Mulţi clujeni şi-ar dori mai multe spaţii verzi, dar
în acelaşi timp au în vedere existenţa altor probleme sau neajunsuri cu care se confruntă Cluj-Napoca, astfel nu se ştie câţi locuitori vor lua în seamă propunerea candidatului PMP de preschimbare a localităţii în „oraş ecogrădină”.