Categorii
100 Proiecte Verzi

#100deProiecteVerzi Balcoane Verzi

Vizionare plăcută!

100 Proiecte Verzi

Balcoane verzi, parte din planul „100 Proiecte Verzi”

Un candidat care dorește să ocupe postul de Primar al Municipiului Cluj-Napoca, Fițiu Avram, din partea PMP, a propus un proiect prin care să facă din acesta un oraș mai verde, și în același timp să “doteze” 1000 de balcoane de bloc cu ghivece în care proprietarii să crească plante condimentare și/sau legume. Numărul de apartamente verzi este unul dintre indicatorii care stabilesc dacă orașul nostru se poate califica pentru a fi considerat un “oraș verde”, și a-și spori șansele de câștig al titlului de “capitală europeană verde”. Un astfel de proiect, conform candidatului PMP, va fi unul de înverzire și de înfrumusețare a orașului, dar care vine la pachet și cu beneficii practice, cum ar fi faptul că proprietarii acestor apartamente vor putea să-și procure legume proaspete sau plante condimentare din propria locuință. Ghivecele care își vor găsi locul în cele 1000 de balcoane în care se va investi, vor conține acele plante sau legume cu specific local, care definesc gastronomia clujeană. Numărul de ghivece prezente pe balcoanele oamenilor va constitui, de asemenea, un indicator măsurabil, ca standard pentu un oraș verde. Dar în ce fel o să fie aceste zone înverzite din cele 1000 de balcoane în folosul celorlați cetățeni care nu reușesc să se numere printre cei 1000 de beneficiari ai viitoarelor balcoane
verzi? Nu s-ar putea considera că un astfel de proiect nu i-ar favoriza în mod egal pe locuitori, oferind mai multe beneficii unora decât altora? Iar ca și element de înverzire/înfrumusețare al orașului, cât de vizibile sau de impact ar putea fi acestea, ținând cont că se află la nivelul unui etaj de bloc?
Profesorul Fițiu Avram susține că o astfel de inițiativă va conduce inclusiv la formarea unei conexiuni între oameni și hrana lor, și le va da posibilitatea să se bucure de un nivel de autonomie în ceea ce privește producerea propriilor legume sau plante condimentare, iar șansa de obținere a titlului de “capitală europeană verde” nu e de ignorat.