Categorii
100 Proiecte Verzi

#100deProiecteVerzi Autostrada metropolitană

Un proiect propus de candidatul PMP la Primăria Cluj-Napoca, Fiţiu Avram, are ca scop amenajarea unei autostrăzi pentru biciclete, care să facă conexiunea dintre comunele din zona metropolitan a Clujului cu oraşul. Existenţa unei astfel de atracţii pentru bicicliştii locali ar putea fluidiza tranzitul între aceste regiuni, compunând totodată şi un element de agreement. De aici vine întrebarea: o astfel de iniţiativă ar avea mai mult un scop practic sau unul de recreere? Căci dacă balanţa inclină mai degrabă înspre a doua variantă, oare ar mai fi necesară o autostradă pentru buciclete care să înconjoare oraşul, în condiţiile în care în anumite zone avem deja piste pentru biciclişti? O bună parte din clujeni alege să aibă un stil de viaţă care include activitatea fizică, iar ciclismul ar putea beneficia de condiţii propice în cazul existenţei unei asemenea autostrăzi. Înconjurând oraşul, aceasta ar putea oferi siguranţa şi confortul pe care benzile special
amenajate pentru biciclişti din Cluj-Napoca, şi aşa puţine la număr, nu le garantează. Problema lipsei de resurse puse la dispoziţie pentru biciclişti nu a prea fost luată în serios până acum, fiind ignorată constant şi subestimându-i importanţa. Nevoia unor contexte care să permită desfăşurarea optimă a activităţii fizice şi a sporturilor în aer liber ne este insuficient satisfăcută până în prezent de condiţiile oferite de un oraş aglomerat precum Cluj-Napoca. Candidatul PMP a abordat această problemă, aducând în vedere o variantă posibilă pentru pasionaţii de activităţi sportive, dar oare această variantă răspunde nevoilor clujenilor?
Proiectul verde al candidatului PMP, Fiţiu Avram, promite să ofere o autostradă metropolitană de care se poate face uz atât în scopuri practice, precum deplasarea la locul de muncă, precum şi pentru desfăşurarea de activităţi sportive, cum ar fi ciclismul ş.a. Acest proiect face parte din viziunea candidatului PMP despre preschimbarea municipiului Cluj-Napoca într-un oraş verde.